Amerikanen doodden Britse soldaat

Icoon BuitenlandsOp internet zijn video-opnamen verschenen vanuit de cockpit van een Amerikaanse straaljager. Op de beelden is te zien hoe de Amerikanen een Brits konvooi militaire voertuigen raken.

De beelden stammen al uit maart 2003, in Basra, Irak. De 25-jarige Britse militair Matty Hull liet het leven door het per abuis raken van het konvooi. Uit de beelden blijkt dat de Amerikanen geen idee hadden dat ze Britten beschoten. Ook blijkt dat de Amerikanen erg geschrokken waren van het incident, zo is op de beelden te horen dat een van hen zegt "We zitten in de gevangenis, kerel."

Het onderzoek naar de dood van Hull werd onlangs opgeschort, omdat justitie geen beelden had gekregen van Defensie, welke vertelde een kopie van de videoband van het incident te hebben, maar deze niet te mogen gebruiken omdat deze eigendom was van de Amerikaanse regering. Dit is nu echter wel mogelijk, omdat de video door publicatie in publiek domein terecht is gekomen. De Amerikaanse ambassade in Engeland stelt echter dat de band Amerikaans staatsgeheim blijft.


Beelden van het incident


Met dank aan jslavenburg voor de submit.