'Vliegtickets 24 euro per stuk duurder'

Icoon Vervoer Door een extra heffing van het nieuwe kabinet zullen vliegtickets 24 euro per stuk duurder worden. Die berekening heeft de ANVR dinsdag bekendgemaakt. De ANVR is woedend over de nieuwe heffing, die volgens de organisatie ook nog eens slecht is voor het milieu.

De heffing zou ervoor moeten zorgen dat de vervuilende reiziger betaalt voor een schoner milieu. De opbrengt van de heffing wordt immers geinvesteerd in milieuverschonende maatregelen. Maar de ANVR ziet de heffing als een ordinaire belastingmaatregel, die de uitstoot van broeikasgassen niet zal verminderen.

"Door ongericht alle tickets te belasten, waarmee het kabinet een opbrengst verwacht te genereren van circa 350 miljoen euro, worden vliegtuigmaatschappijen in het geheel niet gestimuleerd te investeren in zuiniger en schonere vliegtuigen", aldus de ANVR. De ANVR wil dat zuinige vliegreizen minder belast moeten worden dan onzuinige vliegreizen. Dat zou luchtvaartmaatschappijen stimuleren om hun vloot schoner voor het milieu te maken. Overigens werd er in de verkiezingscampagne niets gezegd over het duurder maken van vliegtickets.