Volkert v/d Graaf klaagt over De Telegraaf

Icoon BinnenlandsDe moordenaar van Pim Fortuyn, de tot 18 jaar cel veroordeelde Volkert van der Graaf, is boos op De Telegraaf. Hij stoort zich aan een artikel van afgelopen zomer dat in de papieren editie op de website van het dagblad verscheen en waarin gesteld wordt dat Volkert achter de moord zit op milieuambtenaar Chris van der Werken in 1996. De Telegraaf citeerde indertijd naar eigen zeggen uit een geheim rapport van de Nationale Recherche.

Chris van der Werken werd op zondagmiddag 22 december 1996 tijdens een boswandeling vermoord door drie kogels in de rug. De 42-jarige milieucoördinator van de gemeente Harderwijk en Van der Graaf kenden elkaar. Van der Werken had bemiddeld tussen een aantal boeren en de Vereniging Milieu Offensief van Van der Graaf, die vond dat de ambtenaar de kant van de boeren koos. Vlak na de moord was Van der Graaf al verdachte, maar er bleek te weinig bewijs.

In september vorig jaar meldde toenmalig Justitie-minister Donner dat hij geen reden zag om het onderzoek naar de moord op Van der Werken te heropenen. Ondanks dat er volgens velen sterke aanwijzigingen zijn dat Van der graaf achter die moord zit.

Volgens Volkert had De Telegraaf hem om een reactie moeten vragen voordat ze het artikel publiceerden. Hij stapt nu naar de Raad voor de Journalistiek om zijn gelijk te halen. De Raad, die overigens geen sancties kan opleggen, buigt zich komende vrijdag over de kwestie.

In 2004 diende Van der Graaf ook al eens een klacht in over een vergelijkbare zaak. Toen ging het om een uitzending van Twee Vandaag waarin de link tussen Volkert en de moord op Van der Werken werd gelegd. Van der Graaf kreeg toen gelijk van de Raad voor de Journalistiek.


Subheader
Volkert van der Graaf