Geen referendum over Europese grondwet

Icoon Europa Er komt geen referendum meer over de Europese grondwet. Dat hebben de onderhandelaars van CDA, PvdA en ChristenUnie bepaald in het regeerakkoord. In plaats daarvan zal de regering een besluit nemen over een nieuw Europees verdrag.

De Tweede Kamer is zeer verdeeld over de toekomst van de grondwet. De VVD en de ChristenUnie willen het verdrag inkorten, maar D66 wil het verdrag juist uitbreiden. PvdA en SP willen de tekst helemaal weggooien en nieuwe onderhandelingen beginnen. Het CDA wil verder praten, maar de grondwet wel als basis nemen.

Over twee jaar komt er een nieuw verdrag, dat waarschijnlijk niet het woord 'grondwet' meekrijgt. Josť Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, verwacht dat Nederland een voorstel doet hoe de tekst eruit gaat zien. Hij vindt dat Nederland en Frankrijk, de landen die de grondwet verwierpen met een referendum, het voortouw moeten nemen. Een probleem is dat Nederland geen idee heeft wat er veranderd moet worden aan de tekst om deze wel acceptabel te maken. De 18 EU-lidstaten die de grondwet wel aangenomen hebben willen graag dat deze alsnog zonder wijzigingen ingevoerd wordt.