Concept-regeerakkoord kabinet uitgelekt

Icoon PolitiekHet concept-regeerakkoord van het nieuwe kabinet CDA, PvdA en ChristenUnie is vandaag via BNR Nieuwsradio uitgelekt. Er wordt drie miljard euro voor lastenverlichting uitgetrokken, en men stopt zeven miljard euro in gebieden als zorg, milieu en onderwijs. De partijen willen vooral investeren in sociale samenhang, arbeidsparticipatie en economische groei. Verder wordt er gestreefd naar 25 procent minder criminaliteit in 2011.

De nieuwe regeerders proberen 8,5 miljard euro te besparen door milieuvervuiling zwaarder te belasten en door de overheid efficiënter te laten werken. Een extra belasting op vliegtickets moet 350 miljoen euro opleveren. Men wint 150 miljoen euro door de aanschafbelasting op auto's afhankelijk te maken van de mate van milieuvervuiling. Tabak en alcohol worden nog duurder gemaakt, wat 200 miljoen euro extra in het laatje moet brengen.

De publieke omroep krijgt meer geld zodat zij minder afhankelijk zijn van de reclame-inkomsten. Ook zal het kabinet de salarissen van de ministers verhogen, hetgeen opvallend is omdat de PvdA zich hier eerder nog tegen verzette.