Roermond krijgt 'discipline-Mavo'

OnderwijsRoermond krijgt vanaf volgend schooljaar een zogeheten orde- en discipline-mavo, zo schrijft De Telegraaf vandaag. De school moet leerlingen trekken die anders door hun ouders naar Belgische scholen worden gestuurd, waar ze nog wel weten wat respect en discipline is. Nu al volgen 21.000 Nederlandse kinderen onderwijs in Vlaanderen, een toename van 19% met vorig schooljaar.

Peter van der Meij van het Stedelijk Lyceum in Roermond coördineert het project. Het is bedoeld voor leerlingen die nu op het vmbo-theoretisch zitten.

Op de school geen 'je en jij' tegen de onderwijzer, laat staan hem of haar bij de voornaam aanspreken. Het wordt klassikaal onderwijs. Twee tafeltjes langs elkaar, in rijen, en de leraar die voor de klas staat. De leraar bepaalt wat er gebeurt. Niets meer met vrije opdrachten. Niet meer rondhangen in de kantine of de binnenstad als een les is uitgevallen, maar gewoon aan de slag. Strenge afwezigheidscontroles en elke dag op dezelfde vaste tijden naar school.

De school gaat Mavo Roermond heten. Van der Meij ''Vmbo is toch een besmette naam. Veel ouders zien het als een vergaarbak van kinderen die niet goed kunnen leren. Met de naam mavo weet iedereen weer waar-ie aan toe is. Op je diploma staat ouderwets Mavo Roermond.''