Poetsdoekjes vernielen Noord-Hollands gemaal

Icoon OpmerkelijkDe enorme hoeveelheid poetsdoekjes en vochtig toiletpapier die het rioolgemaal Edam-Volendam te verwerken krijgt, heeft er voor gezorgd dat het gemaal voor 780.000 euro moet worden gerenoveerd.

Een woordvoerder van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) bevestigde vrijdag een bericht hierover in het Noordhollands Dagblad.

Het gemaal raakte voorheen gemiddeld twee keer per week verstopt, als gevolg van de poetsdrang van de inwoners van deze gemeente. De hoeveelheid poetsdoekjes en vochtig toiletpapier die we hier te verwerken krijgen, is uitzonderlijk. "Dat komt vrijwel nergens voor", aldus een woordvoerder. "Elders raakt het gemaal ook lang niet zo vaak verstopt"

"Momenteel draaien de pompen sneller, maar dat is niet goed voor de pompen", aldus de woordvoerder. "Na de renovatie moet het gemaal het allemaal wel beter kunnen verwerken. Maar eigenlijk is het niet de bedoeling dat de inwoners schoonmaakdoekjes en vochtig toiletpapier doorspoelen. Die hebben veel te sterke vezels en blijven daardoor hangen aan de pompen."