Zeespiegel stijgt tot 59 centimeter in 2100

WeerDe zeespiegel stijgt waarschijnlijk met 59 centimeter in 2100, terwijl nog grotere stijgingen niet kunnen worden uitgesloten als het ijs in Groenland en Antarctica smelt. Dat staat in het nieuwe rapport over het broeikaseffect dat de Verenigde Naties vrijdag in Paris presenteerden.

Deskundigen gaan uit van een stijging van 18 tot 59 centimeter, een nauwere marge dan zij in hun laatste rapport, in 2001, aanhielden. Toen voorspelden de VN nog een stijging tussen de 9 en 88 centimeter. De nieuwe berekeningen zijn het gevolg van betere kennis over het uitzetten van warmer water.

Het is zeer waarschijnlijk dat de onmiskenbare opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door menselijke activiteiten, lichtte medevoorzitter Susan Solomon van het VN-klimaatpanel in de Franse hoofdstad de bevindingen van deskundigen toe. De gevolgen zullen nog honderden jaren merkbaar zijn.

Met 'zeer waarschijnlijk' bedoelt het panel dat met een zekerheid van meer dan 90 procent de mens verantwoordelijk is voor het broeikaseffect de laatste vijftig jaar. Overheden kunnen zo onder druk worden gezet om maatregelen te nemen.

In het document van het IPCC wordt krachtiger dan ooit gewaarschuwd voor een verdere opwarming. Het panel voorspelt extremer weer, smeltende gletsjers en een stijgende zeespiegel.

De klimaatdeskundigen sluiten niet uit dat de temperatuur nog deze eeuw stijgt met zeker 1,1 tot mogelijk 6,4 graden. Een stijging tussen 1,8 en 4 graden tot 2100 is in elk geval hoogstwaarschijnlijk. In het verslag uit 2001 spraken de wetenschappers de verwachting uit dat de temperatuur met 1,4 tot 5,8 graden zou kunnen toenemen.

Nederland
Nederland zal niet overstromen, zoals vorige maand al werd bericht n.a.v uitgelekte conclusies van het klimaatrapport. Maar de zeespiegel zal voor de Nederlandse kust wel 10 centimeter hoger uitkomen dan in de rest van de wereld. Dat stelt het Milieu- en Planbureau (MNP) samen met het KNMI na de publicatie van het VN-rapport.

Het is niet uitgesloten dat de zeespiegel meer stijgt omdat onzekerheid bestaat over het tempo van de afsmelting van de ijskappen van Groenland en West-Antarctica. De extra stijging voor de Nederlandse kust komt doordat de zeespiegel in het noordoosten van de Atlantische Oceaan tot 10 centimeter meer kan stijgen dan het wereldgemiddelde.