Celstraf voor racistische kruisverbranding

Een man uit de Amerikaanse staat Florida is door een rechtbank veroordeeld tot 14 maanden celstraf, omdat hij een brandend kruis in zijn voortuin had gezet. De 50-jarige Amerikaan wilde zo een zwart gezin de stuipen op het lijf jagen zodat het een nabijgelegen huis niet zou kopen. Tijdens de rechtszaak bekende hij schuld.

Het verbranden van kruizen is een welbekende intimidatietechniek van de racistische organisatie Ku Klux Klan. Deze organisatie, die in het jaar 1865 werd opgericht, stelde zich tot doel om de politieke en sociale status van de Freedmen (de na de burgeroorlog bevrijde slaven) te controleren. Om dit doel te bereiken werden moorden niet geschuwd.

Toen de geheim opererende Klan werd beschuldigd achter de vele duizenden moorden op negro´de Amerikanen te zitten, werd alle betrokkenheid ontkend. De in witte gewaden gehulde moordenaars zouden ordinaire criminelen zijn die zich als Klansmen zouden hebben vermomd. De Klan heeft altijd geprobeerd aan gerechtelijke vervolging te ontsnappen. Dat lukte in het begin door zich te profileren als een vredelievende organisatie met respect voor de grondwettelijke rechten en vrijheden.