Aboutaleb bedreigd wegens moskee-kwestie

De Amsterdamse PvdA-wethouder Ahmed Aboutaleb is de afgelopen dagen bedreigd. Aboutaleb kreeg de bedreigingen nadat hij zich had bemoeid in de zaak rond de uitspraken van de 'tolk' van de Assoena-moskee.

Het oud-bestuurslid van de moskee had in een interview met het universiteitsblad Folia gezegd dat mensen die grappen maken over moslims en de islam gedood mogen worden.

Aboutaleb kreeg in de gemeenteraad van oppositiepartijen VVD en CDA vragen waarom hij zich had bemoeid met de kwestie. ''Ik heb een reputatie hoog te houden dat ik, soms met gevaar voor eigen leven, bij problemen probeer te interveniëren'', aldus de wethouder.

Reactie
Vorige week ontstond commotie over de uitspraken van de 'tolk' van de moskee in stadsdeel Westerpark in universiteitsblad Folia. Het blad stapte naar de Assoena-moskee om een reactie uit de moslimgemeenschap te halen naar aanleiding van een onderdeel van een show die cabaretiers Ewout Jansen en Etiënne Kemerink opvoeren.

Volgens Aboutaleb en het moskeebestuur waren de uitlatingen van een 'bezoeker'. Het bestuur van de moskee nam direct afstand van de uitspraken. Later bleek dat de man oud-bestuurlid is geweest van de moskee.

Met name dit laatste riep bij de gemeenteraadsleden vragen op. Aboutaleb bleef bij zijn eerder standpunt dat de uitlatingen voor ''eigen rekening'' van de man zijn en dat hij geen officiële functie meer in de moskee vervult. ''De mening van het huidige bestuur is wat voor mij geldt'', zei de wethouder.

Vooronderzoek
Justitie heeft aangekondigd een verkennend vooronderzoek te doen naar uitspaken van de man. ''Het is de zaak van het Openbaar Ministerie om te onderzoeken of de uitspraken door de beugel kunnen. Dáár hoort het ook thuis'', aldus Aboutaleb.

Jansen en Kemerink maakten gisteren bekend dat zij de steun zoeken van andere cabaretiers in Nederland om aangifte te doen tegen de moskee. Volgens het duo zijn de bedreigende uitlatingen van de 'tolk' niet specifiek aan hen gericht, maar in het algemeen aan cabaretiers die grappen over de islam en moslims maken.