'Geen extra Turkse oorlogsschepen naar Cyprus'

Het Turkse leger heeft donderdag ontkend dat het extra oorlogsschepen naar de internationale wateren bij Cyprus heeft gestuurd. Vanochtend meldde de Turkse zender NTV nog dat het land de schepen heeft gestuurd in een hoog oplopend conflict over de olie- en gasexploitatie op het gedeelde eiland.

''We hebben al schepen die voortdurend in de EgeÔsche Zee en het oosten van de Middellandse Zee patrouilleren, we hoeven geen nieuwe schepen te sturen'', zei legerleider Yasar Buyukanit.

Cyprus tekende in januari een akkoord met Libanon over de winning van olie en gas in de Cypriotische wateren. Eerder sloot het al een vergelijkbare deal met Egypte. Turkije is woedend, omdat de akkoorden de rechten van Turks-Cyprus zouden aantasten.

''Turkije is vastbesloten zijn rechten en belangen in het oosten van de Middellandse Zee te beschermen en zal pogingen die af te kalven niet toestaan'', verklaarde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Cyprus bestaat sinds 1974 uit twee delen, omdat Turkije toen het noordelijk deel bezette na een Grieks-Cypriotische coup die tot doel had het eiland bij Griekenland te voegen. Turkije weigert nog altijd de Cypriotische regering te erkennen en heeft in het noorden de Turkse republiek Cyprus gesticht. Daar zijn 40.000 militairen gelegerd.