Lievere legkip gefokt

Kuiken en eiDierwetenschappers van de Wageningen Universiteit hebben een kip gefokt die socialer is tegenover haar soortgenoten. Hiermee wordt kannibalisme fors teruggedrongen en het groepsgedrag van de dieren verbeterd. De onderzoekers beschrijven hun bevindingen in het laatste nummer van het wetenschappelijke tijdschrift Genetics.

Agressie onder kippen is een groot probleem. Kannibalistische kippen hebben de pik op hun rustigere zusters en pikken ze dood. Met een uitgekiend fokprogramma kan het wenselijke groepsgedrag worden bevorderd. Hierdoor komen er meer lieve kippen ter wereld dan kwaaie vogels.

Wetenschappers dachten tot voor kort dat het sociale gedrag van dieren met fokmethoden nauwelijks te beïnvloeden was. ''Fokprogramma's waren er vooral op gericht individueel gezonde dieren te fokken. We hebben nu ontdekt dat ook de erfelijke aanleg voor sociaal gedrag bij dieren valt door te fokken'', verklaart dr. Piter Bijma van de leerstoelgroep fokkerij en genetica.

De bevindingen hebben grote voordelen. De nieuwe fokmethode bevordert welzijn en gezondheid bij de dieren. Proefnemingen in samenwerking met een Boxmeerse pluimveefokker geven al in één generatie substantieel minder sterfte door kannibalisme. De methode is in principe ook toepasbaar op andere landbouwhuisdieren.