Endstra schreef over mogelijke liquidatie

Icoon Misdaad De in mei 2004 vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra schreef in december 2003 een brief, waarin hij uiteenzet dat hij vreest door vermeend topcrimineel Willem Holleeder te worden geliquideerd. De handgeschreven brief gaf hij advocaat A. Beckers. Op de envelop stond dat de brief geopend moest worden als Endstra zou komen te overlijden "als gevolg van zijn liquidatie". De brief zit in het strafdossier tegen Holleeder, maar het is opmerkelijk dat deze nu pas naar buiten komt.

Beckers was de advocaat van de partner van crimineel John Mieremet, die in 2005 geliquideerd is in Thailand. Endstra moest hem nog miljoenen betalen. Endstra schrijft dat hij moeite heeft om dit te doen. Voor een deel wijt hij dat aan "oneigenlijke betalingen" aan Holleeder.

"Meermalen zijn wij met de dood bedreigd indien wij niet betaalden", schrijft Endstra. "Ook is medegedeeld dat wij niet aan uw cliënt mochten betalen, dit zou tot gevolg hebben dat ondergetekende dan wel familie van mij zou worden 'opgeruimd', geliquideerd. De bedreigingen houden aan en maken het mij en mijn familie moeilijk om op een normale manier verder te leven." Advocaat Beckers bezorgde de brief twee dagen na de moord op Endstra bij de politie.

Het proces tegen Holleeder en een aantal medeverdachten gaat in april van start.