Gewicht van landen gemeten

Icoon OnderzoekTwee samenwerkende universiteiten uit het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk hebben op basis van de hoeveelheid aarde gemeten vanaf zeeniveau en de massa en dikte van de aarde. Uit dit onderzoek blijkt dat Oostenrijk het zwaarste land van Europa is, met een totaal van 9.400.000 miljard ton, ofwel 112 miljard ton per vierkante kilometer.

Alhoewel buurland Duitsland maar liefst 28.000.000 miljard ton weegt, is de meting gebaseerd op de zwaarte per vierkante kilometer. Duitsland ligt met 78.4 miljard ton per vierkante kilometer dus nog een stukje achter op Oostenrijk. Het Verenigd Koninkrijk moet het met een totaal van 24.000.000 miljard ton doen, ofwel 98 miljard ton per vierkante kilometer. Hiermee is het VK dat qua oppervlakte kleiner is dan Duitsland toch zwaarder dan onze oosterburen.

Over Nederland en andere Europese landen is in het nieuwsbericht geen melding gemaakt, maar we kunnen er vanuit gaan dat Nederland een van de lichtere landen is. Het rapport is helaas niet online te vinden bij een van de universiteiten.