Servische premier dreigt over Kosovo

Icoon EuropaDe Servische premier Vojislav Kostunica wil de diplomatieke banden verbreken met alle landen die de onafhankelijkheid van Kosovo erkennen. Dat schrijft hij in een woensdag gepubliceerde verklaring.

Kosovo is een afvallige Servische provincie, die sinds 1999 onder bestuur van de Verenigde Naties staat.

"Elke staat die een besluit neemt over de erkenning van de soevereiniteit van Kosovo moet zich ervan bewust zijn dat dat ernstige gevolgen kan hebben voor de wederzijdse betrekkingen", stelt Kostunica.

VN-bemiddelaar Martti Ahtisaari is vrijdag in Belgrado om zijn plannen voor de toekomst van de voornamelijk door etnische Albanezen bewoonde provincie uit de doeken te doen. Het plan zou Kosovo de facto onafhankelijkheid verschaffen onder toezicht van de EU. Kostunica weigert Ahtisaari vrijdag te ontmoeten.

Kosovo is tevens een heet hangijzer in de Servische kabinetsformatie. Kostunica maakt zijn voornemen tot het verbreken van de diplomatieke banden met landen die Kosovo erkennen tot voorwaarde voor verdere onderhandelingen. Daarmee manoeuvreert hij zijn Democratische Partij van ServiŽ (DSS) verder in de buurt van de Servische Radicale Partij (SRS).

Kostunica wil alle verdere onderhandelingen over de vorming van een nieuwe regering boycotten totdat heel ServiŽ een gezamenlijke Kosovo-strategie heeft onderschreven.


Vojislav Kostunica