A'dam ziet jonge homoboot niet zitten

Het Amsterdamse college van B&W heeft grote bezwaren tegen het plan om een boot met jeugdige homo's mee te laten varen tijdens de Canal Parade op de Gay Pride. De woordvoerster van burgemeester Job Cohen zegt dat de burgervader weinig ziet om jongeren van 11 jaar mee te laten doen aan de rondvaart door de grachten.

Deze week kwam hoogleraar Gert Hekma, ťťn van de plannenmakers van het homofestival en docent homostudies aan de Universiteit van Amsterdam, in opspraak na de publicatie van eerdere uitspraken van hem in pedofielenblad Martijn 'dat kinderen tot seks gedwongen mogen worden, opdat ze zelf kunnen ontdekken wat ze lekker vinden'.

Volgens de woordvoerster van Cohen komt er pas een besluit als het definitieve plan in maart is ingediend. ''Maar er bestaan grote aarzelingen, ook bij de burgemeester. Er is begrip voor aandacht voor pubers die uit de kast komen. Maar aan de andere kant is dit een kwetsbare leeftijd en is de Canal Parade een groot evenement.''

Het zou dit jaar voor het eerst zijn dat er op de Gay Pride in augustus een boot meedoet met kinderen. Daarop mogen jongens van 11 tot 16 jaar meevaren. Het initiatief is overigens van de 14-jarige Danny Hoekzema, een scholier uit Bovenkarspel. Op zijn website, Dannysparade.nl, schrijft hij al anderhalf jaar ''uit de kast'' te zijn. Hij vindt dat er voor zijn homoseksuele leeftijdgenootjes ''eigenlijk niks is''. Het initiatief wordt gesteund door het COC en een comitť van aanbeveling met daarin de al eerder genoemde Gert Hekma.

COC
Op de Amsterdamse zender AT5 reageerde het COC vandaag verbaasd op de twijfel van de gemeente. COC-voorzitter Frank van Dalen zegt dat de gemeente zich laat leiden door angst. Hij stelt dat er voldoende voorzorgsmaatregelen zijn getroffen om de jongeren goed te begeleiden.

''Het COC blijft achter de jongeren staan die met het initiatief zijn gekomen. Als families met kinderen langs de kant mogen staan, dan is het onbegrijpelijk dat gewone jongeren niet mogen meevaren.''