TV-programma GeenStijl gecanceld

Icoon TelevisieHet nieuwe televisieprogramma van weblog GeenStijl en BNN staat op losse schroeven. Dat zegt Dominique Weesie, hoofdredacteur van GeenStijl. Het satirische actualiteitenprogramma Steengeyl had overmorgen moeten beginnen. Maar BNN moet nog duidelijk maken of ze het programma überhaupt nog gaat uitzenden.

Aanvankelijk zou het programma, dat 'ongefundeerd, tendentieus en buitengewoon kwetsend' moet worden, vrijdag om 23.35 uur op Nederland 3 moeten komen. Maar netcoördinator Roek Lips heeft volgens Weesie gisteren laten weten Steengeyl pas ruim na middernacht, na de late herhaling van het praatprogramma De Wereld Draait Door (DWDD), te programmeren. "En dan kijkt geen hond meer", zegt Weesie.

Lips zou de horizontale programmering van Nederland 3 met de dagelijkse herhaling van De Wereld Draait Door in tact willen laten. Maarten van Dijk, Mediamanager van BNN, bevestigt op zijn beurt dat hij vandaag met Lips om de tafel zit om over de kwestie te praten, maar weigert inhoudelijk commentaar te geven.

Update 10.51 uur
GeenStijl laat in een bericht op haar website weten dat het programma definitief van de baan is. ''Het nu al veelbesproken SteenGeyl gaat NIET door. Gecancelled. Afgeblazen. De tiefus. Zojuist hebben we samen met BNN rigoureus de stekker uit het experiment getrokken'', aldus de makers.

Als reden noemt GeenStijl het late tijdstip waarop netcoördinator Roek Lips het programma wilde gaan uizenden; Ruim na middernacht.

BNN zegt in een persbericht teleurgesteld te zijn in de gang van zaken: ''Wij hebben veel vertrouwen in de samenwerking met een platform als GeenStijl, het klikte en we hadden veel lol in de ontwikkeling van het programma. Maar we gaan geen geld uitgeven en moeite doen voor een programma dat diep in de nacht wordt uitgezonden. Daar passen we voor'', aldus BNN TV-directeur Maarten van Dijk.

Dominique Weesie deelt dezelfde mening: ''We gaan geen televisie maken voor vier man en een paardekop; dat is een diskwalificatie van ons en van onze achterban. Het is jammer dat een zender als Nederland 3 veilige televisie laat prevaleren boven een experiment.''