Neolitisch dorp bij Stonehenge gevonden

WetenschapArcheologen hebben een grote neolitische nederzetting opgegraven in de buurt van het Britse monument Stonehenge. Het dorp bestaat uit zeker honderd woningen, die waarschijnlijk zijn bewoond door de bouwers van het religieuze complex.

De woningen bij Durrington Walls stammen uit 2600 tot 2500 voor Christus, dezelfde periode waarin Stonehenge is opgetrokken. ''In wat ooit huizen waren, hebben we de afdrukken van bedden en houten kasten gevonden'', zei archeoloog Parker Pearson van de universiteit van Sheffield tegen de BBC.

Acht huizen zijn feitelijk uitgegraven, maar met hulp van geofysische onderzoeksmethodes is vastgesteld dat er nog honderd huizen van 5 vierkante meter hebben gestaan.

De houten onderkomens hadden een vloer van klei en een centrale haard. De archeologen vonden afval van 4600 jaar geleden. ''Dit is de rijkste, met andere woorden de meest vervuilde, vindplaats uit die periode in Groot-Brittannië'', zei Pearson. ''We hebben nog nooit zoveel aardewerk, dierenbeenderen en vuursteen gezien.''

De nederzetting werd mogelijk alleen gebruikt voor begrafenisrituelen, leiden de historici af uit de vondsten. Uit de wijde omgeving kwamen de mensen voor feesten rond midwinter, waarbij ze grote hoeveelheden eten nuttigden. De botten werden daarna op de grond geworpen, vermoeden de archeologen.


Het dorp

Stonehenge