Blauwzuur vrijgekomen bij brand op schip

Icoon BrandBij een brand op een diepvriestrawler in de haven van Velsen-Noord zijn grote hoeveelheden blauwzuurgas en koolmonoxide vrijgekomen. Dit liet rederij W. van der Zwan, eigenaar van het schip, weten.

Op het moment dat de brand uitbrak was het schip leeg, bovendien waren er geen mensen aan boord. Volgens de brandweer zijn er bij het blussen geen gewonden gevallen. Over de oorzaak van de brand en de omvang van de schade kon de brandweer echter nog niets zeggen.

Aan omwonenden werd het advies gegeven ramen en deuren gesloten te houden en af te stemmen op de lokale omroep. Het bedrijventerrein van Velsen is vanwege het gas ontruimd, dit betrof enkele honderden mensen.

Het verkeer had ook last van de rook die van de boot af kwam. Zo werden de A9, de N202 en de N246 voor enkele uren afgesloten voor alle verkeer. Ook heeft luchthaven Schiphol zijn Polderbaan en Zwanenburgbaan gesloten vanwege de rook. Volgens een woordvoerdster van het vliegveld ondervinden reizigers geen hinder van de verandering.

Blauwzuurgas is een erg giftige verbinding tussen waterstof, stikstof en koolstof. Bij inademing wordt het zuur direct via de longen in het bloed opgenomen, waardoor de ademhaling van de cel stil wordt gelegd. Gevolg hiervan is bewusteloosheid en uiteindelijk de dood.