Brussel wil totaal rookverbod in horeca

Icoon BuitenlandsDe Europese Commissie pleit voor een totaal rookverbod in publieke ruimtes als cafťs, restaurants, op de werkplek en in overdekte voetbalstadions en muziekcentra. Dat is volgens de Commissie de methode die leidt tot de grootste verbetering van de volksgezondheid.

In landen waar zo'n algemeen rookverbod in publieke ruimten is ingevoerd, bleek dat het ''levensvatbaar en uitvoerbaar'' is, zei eurocommissaris Markos Kyprianou (gezondheid) dinsdag.

Hij ging nog niet zo ver om te pleiten voor bindende wetgeving in de hele Europese Unie. Daarover praat de Commissie de komende maanden met de EU-lidstaten. Kyprianou wil het voorbeeld volgen van Ierland en Schotland waar roken al totaal verboden is in cafťs en restaurants. Ook Zweden, ItaliŽ en Malta hebben al vergaande wetgeving.

In Nederland zijn de regels minder vergaand dan in veel andere EU-landen. Duitsland is tegen een totaalverbod op roken in horeca, BelgiŽ en Frankrijk willen beperkte wetgeving.

Volgens Kyprianou moet het nieuwe beleid leiden tot minder rokers en moeten 'meerokers' beter worden beschermd. ''Het is een feit: passief meeroken is dodelijk. Meer dan 80.000 doden per jaar in de EU.'' Van de rokers zelf sterven er als gevolg van het roken elk jaar 650.000.

Kyprianou wees er op dat roken de gemeenschap ontzettend veel geld kost. De kosten voor gezondheidszorg zijn enorm, zieke rokers kunnen niet werken en moeten leven van een uitkering. Ook is het leed van roken oneerlijk verdeeld, de armere bevolkingsgroepen roken meer en worden dus zwaarder getroffen.