'Islam onderwerpt zwak Europa'

Icoon BuitenlandsMidden-Oostenspecialist Bernard Lewis vindt dat Europeanen een gebrekkige culturele en religieuze ruggengraat hebben. Volgens de professor leidt dit tot een islamitisch Europa. "Moslims zijn bezig Europa over te nemen. Zonder enkel verweer geeft Europa zich over." Dat heeft Lewis in een een interview met de Israëlische krant Jerusalem Post gezegd.

De islam zal 'spoedig' de dominerende kracht in Europa zijn, denkt Lewis, omdat het continent niet strijdt voor zijn christelijke cultuur en godsdienst. "De Europeanen zijn bezig de band met hun eigen geschiedenis te verliezen en raken hun zelfvertrouwen kwijt. Zij hebben geen respect voor hun eigen cultuur." Verder zei Lewis dat Europa "capituleert op elk terrein dat te maken heeft met de islam, in een geest van zelfvernedering, politieke correctheid en multiculturalisme".

Lewis, zelf van joodse afkomst, waarschuwde ook dat de toekomst van Europese joden in gevaar is. Tot slot ging hij ook in op de betrekkingen met Iran. Volgens hem onderschatten westerse landen en Israël de 'massale aversie' van de Iraanse bevolking tegen hun president Ahmadinejad. Hij drong aan op een 'agressieve mediacampagne' om de gematigde krachten in de islamitische republiek te steunen.

Met dank aan Proxima voor de submit.