Windows Vista eindelijk in huiskamer

Icoon Digital Microsoft heeft dinsdag zijn nieuwe pc-besturingssysteem Windows Vista voor consumenten op de markt gebracht. Het Amerikaanse softwareconcern staat met diverse festiviteiten stil bij de nieuwe kaskraker en opvolger van Windows XP uit oktober 2001.

Microsoft-oprichter Bill Gates gaf maandag in New York het startschot. De verwachting is dat het besturingsprogramma, beschikbaar in vijf versies, een stimulans geeft aan de computerverkoop. Een stormloop wordt niet verwacht. De introductie van Windows Vista is niet te vergelijken met de komst van een nieuwe spelcomputer, waarvoor lange rijen voor de winkels kunnen ontstaan. Sommige computerwinkels gaan wel vervroegd open, maar dit is vooral bedoeld als publiciteitsstunt. Consumenten moeten toch flinke bedragen neerleggen voor een computer die krachtig genoeg is voor de nieuwe software.

Microsoft heeft de introductie diverse keren moeten uitstellen omdat er nog gesleuteld moest worden aan de beveiliging. Computervirussen hebben in het verleden bijvoorbeeld de kwetsbaarheid van XP blootgelegd. Vista belooft beterschap, maar enkele beveilingslekken zijn al gesignaleerd. Tegelijk met Vista komt Microsoft ook met een apart softwarepakket om virussen en andere ongewenste softwareprogrammaatjes te bestrijden: Windows Live OneCare. In de Verenigde Staten heeft het concern daarmee al marktaandeel veroverd op andere virusbestrijders, zoals Symantec en McAfee. Microsoft lanceert daarnaast het kantooorpakket Microsoft Office 2007.


Eerste Vista middernacht verkocht in de winkel Alternate. Copyright foto: Jeffrey Willems (X-fi).

Zie ook de special Windows Vista onder de loep op FOK!games!