13% Amerikanen kent opwarming aarde niet

Icoon Milieu Dertien procent van de Amerikaanse bevolking heeft nog nooit gehoord van de opwarming van de aarde. Dat blijkt uit een onderzoek van ACNielsen. Uit dit onderzoek kwamen nog meer cijfers naar voren over de mening van mensen over klimaatverandering.

Zo vindt 57 procent van de wereldbevolking klimaatverandering een 'zeer serieus probleem' en 34 procent het een 'serieus probleem'. Vooral de inwoners van Zuid-Amerika zijn bezorgd over klimaatverandering. Het minst angstig over het fenomeen zijn Amerikanen: 42 procent van hen vindt de opwarming van de aarde een zeer serieus probleem.

Het grootste deel van de klimaatwetenschappers stellen dat het klimaat beÔnvloed wordt door menselijk handelen. Ook een recent VN-rapport stelt dat menselijk handelen klimaatverandering veroorzaakt. Toch denkt maar vijftig procent van de wereldbevolking dat menselijk handelen de opwarming van de aarde veroorzaakt. Vooral Chinezen en Brazilianen denken dat mensen de oorzaak zijn. Amerikanen zijn hiervan het minst overtuigd.

De Amerikaanse president George W. Bush heeft in 2001 het Kyoto-verdrag om klimaatverandering tegen te gaan niet geratificeerd. Wel heeft hij in zijn State of the Union-speech vorige week aangegeven dat klimaatverandering een "serieuze uitdaging" is. Hij wil onder meer het benzinegebruik in de Verenigde Staten de komende 10 jaar met twintig procent verminderen. Klimaatverandering is door de film An Inconvenient Truth van de Amerikaanse politicus Al Gore opnieuw in de belangstelling gekomen.