Fin schrijft boek in sms-taal

Icoon Literatuur De Finse schrijver Hannu Luntiala heeft een boek geschreven dat volledig bestaat uit sms-berichten in sms-taal. Het boek bevat 1000 sms'jes gedrukt op 332 pagina's en heet 'The Last Messages'.

Het boek gaat over een Finse IT-specialist die zijn baan opgeeft om een grote reis te maken door Europa en India. Hij gebruikt sms om in contact te blijven met zijn vrienden en familie thuis. Door de sms'jes te lezen kom je erachter hoe het spannende verhaal verloopt.

De schrijver ziet zijn boek als ware kunst en literatuur. "Ik denk dat sms-berichten veel meer zeggen over een personage dan je zou denken", zo legt hij de kunstzinnige waarde van zijn werk uit. Luntiala stelt dat sms-taal de leesbaarheid van het boek niet belemmert. Na een paar pagina's is de gebruiker gewend aan de vreemde manier van schrijven, waarin afkortingen en cijfers veel meer gebruikt worden dan in de normale taal.

Het boek is inmiddels zo populair in Finland dat de uitgever de roman wil vertalen. Dan kan het boek ook in andere landen uitkomen.

Met dank aan jslavenburg voor de submit.