GB wil meer permanente leden Veiligheidsraad

Icoon Buitenlands De Britse premier Tony Blair wil dat meer landen permanent lid worden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Deze landen krijgen echter geen veto-recht, zodat het VN-instituut daadkrachtig kan blijven. Wel worden belangrijke grootmachten als Duitsland, India, Japan en BraziliŽ dan prominenter aanwezig.

Nu hebben vooral de Verenigde Staten, Groot-BrittanniŽ, Frankrijk, Rusland en China de touwtjes in handen. Bij de oprichting van de VN kregen zij deze belangrijke plaatsen in de raad, omdat zij de winnaars van de Tweede Wereldoorlog waren. Volgens Blair is dat ouderwets en zou de Veiligheidsraad hervormd moeten worden om de nieuwe wereldsituatie aan te kunnen.

Blair wil met deze maatregel de geloofwaardigheid en daadkracht van de Veiligheidsraad vergroten. Toch zou het slechts om een voorlopige oplossing gaan. Eigenlijk willen Blair en de VN veel grotere hervormingen doorvoeren, maar het is moeilijk daar overeenstemming over te vinden tussen lidstaten van de organisatie.