Computer bewaakt hartpatiënten ziekenhuis

Icoon MedischEen nieuw computersysteem in het Groningse Martini ziekenhuis gaat hartpatiënten die uit het ziekenhuis zijn ontslagen, bewaken. De patiënt wordt thuis twee maal daags aangesloten op geavanceerde apparatuur. De meetgegevens worden direct naar het Martini ziekenhuis gestuurd en worden vergeleken met de toegestane waarden die de software van het computersysteem bevat.

De computer houdt de bloeddruk, hartslag en het gewicht van de patiënt in de gaten. Deze gegevens zijn goede referentiewaarden voor de toestand van de patiënt. Mochten de waarden te veel afwijken, dan wordt een verpleegkundige automatisch door de computer ingeseind. De verpleegkunde waarschuwt de patiënt door middel van een sms'je.

Het Martini ziekenhuis gaat driehonderd patiënten in de gaten houden. "Zonder dit computersysteem was dat niet te doen, dan hadden we veel extra personeel in moeten huren", aldus de woordvoerster van het ziekenhuis. Door middel van het systeem kunnen patiënten eerder naar huis en hebben ze zekerheid dat als er iets mis is meteen gehandeld kan worden.

Met dank aan WEST voor de herschreven submit.