Turkije meest veroordeeld door Hof Mensenrechten

Icoon JustitieTurkije is in 2006 het vaakst veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Tegen het land zijn 312 vonnissen gewezen waarbij een schending van de mensenrechten is vastgesteld.

Rechters bespeurden veelal oneerlijke rechtszaken, evenals ondeugdelijk justitie-onderzoek, martelingen, dwangarbeid en gebrekkige vrijheid van meningsuiting.

Het Europees Hof is de hoogste instantie die controleert of aangesloten landen zich houden aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het Hof wees vorig jaar totaal 1445 arresten waarbij een land werd veroordeeld, zo blijkt uit een tabel op de website zondag.

Turkije is tevens kandidaat-lid van de Europese Unie (EU), waarbij 27 landen economisch en politiek sterk samenwerken. De EU vertraagde de toetredings-onderhandelingen in december, omdat Turkije te weinig vorderingen maakt.

Na Turkije veroordeelde het Hof vooral SloveniŽ (185 vonnissen, bijna uitsluitend wegens te langdurige rechtsprocedures) en Polen (107 vonnissen, zowel wegens schending van vrijheid als te langdurige processen).

Nederland is vorig jaar zes keer veroordeeld. Ons land zit daarmee in de onderste regionen van de ranglijst van 46 landen bij het Hof. De Nederlandse veroordelingen betroffen meestal kleinere zaken, zoals procedurefoutjes. Eenmaal verwierp het Hof een klacht: een Turk die zijn verbanning uit Nederland aanvocht.

Over een periode van acht jaar staat ItaliŽ aan kop wat betreft veroordelingen. Het land is 1246 keer op de vingers getikt, voor driekwart van de gevallen omdat rechtszaken veel te lang duurden. Turkije volgt met 1076 veroordelingen. Frankrijk staat op de derde plaats met 431 arresten.