Bakker (D66) noemt Verdonk 'Miss Xenofobie'

Oud D66 Tweede Kamerlid Bert Bakker heeft vandaag in interviews met Radio 1 en de Volkskrant snoeihard uitgehaald naar naar diverse politici en de Nederlandse politiek.

VVD-minister Rita Verdonk moest het het meest ontgelden. 'Miss Xenofobie' is volgens Bakker ''te stom om voor de duvel te dansen. Politici hebben de verantwoordelijkheid voor een harmonieuze ontwikkeling van de samenleving. Maar Verdonk wakkert racisme en xenofobie aan, dag in dag uit. Verdonk gooit olie op ieder vuurtje dat ze kan vinden.'' Bovendien is ze volgens Bakker ''in haar eigen imago van hard wijf tegen de islamieten gaan geloven''.

De Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders noemde hij ''een clubje tuig''. En CDA-premier Jan Peter Balkenende is te laat geboren, want die leeft in de jaren '50 van de vorige eeuw, zo stelde Bakker.

Verdonk zegt in een reactie de aantijging van Bakker te beschouwen als een ongelooflijke persoonlijke aanval. ''Ik hou hier niet van, en doe het zelf ook niet naar anderen. Laten we het er maar op houden, dat ik hier boven sta.'' De beschuldigingen van Bakker raken volgens haar kant noch wal: ''Ik heb de heer Bakker maar twee keer ontmoet. Ik weet niet hoe hij aan deze conclusies komt.''

Ego's
Ook voor zijn eigen D66 had Bakker overigens niet veel goede woorden over. Tijdens een intern beraad over het wel of niet sturen van militairen naar Afghanistan (Uruzgan) waren volgens hem ego's binnen D66 belangrijker dan het partijbelang. Zo zou minister Brinkhorst hebben gedreigd uit D66 te stappen als de missie niet doorging.

Volgens Bakker was er achter de schermen een keihard machtspel gaande. ''De enige vraag was: wie is hier de baas. Boris Dittrich mocht de stekker niet uit het kabinet trekken want dat zou hem onbetwistbaar tot leider maken. En dat kon niet want Boris had afgedaan voor het kamp rond Hans van Mierlo. Ego's gingen duidelijk boven partijbelang, want zowel de fractie als de partij verloor haar geloofwaardigheid.''

Oud minister Brinkhorst erkent in een reactie aan de Volkskrant dat hij het spel ''heel hard'' gespeeld heeft. ''Ik heb gezegd dat de partij zou exploderen, dat ik nooit meer iets voor de partij zou doen. Maar ik heb nooit met mijn lidmaatschap gewapperd.''

Bert Bakker stond bij de afgelopen Kamerverkiezingen nummer drie op de kandidatenlijst van D66. Hij keerde echter niet terug omdat hij werd verslagen door nummer 6 van die lijst, de uit Turkije afkomstige Koser Kaya. Die haalde veel voorkeurstemmen dankzij kiezers van Turkse komaf.

Met dank aan Rebellion en Pineut voor de submit.