'Extreme wreedheden in kamp GuantŠnamo'

Icoon BuitenlandsEen groep van zeventien Aziatische gevangenen wordt in het Amerikaanse gevangenenkamp aan de Cubaanse Baai van GuantŠnamo onder uitzonderlijk wrede en onmenselijke omstandigheden vastgehouden. Dit stelt Sabin Willett, de advocaat van een aantal leden van deze groep.

De gevangenen zijn Oeigoerse mannen uit het uiterste westen van China. Hun advocaat beklaagt zich in een stuk bestemd voor de Amerikaanse justitie dat vrijdag werd gepubliceerd.

De Oeigoeren zijn recent overgebracht naar 'Kamp Zes' op de basis Guantanamo Bay. Ze zitten daar "in een permanente nachtmerrie van isolatie", aldus Willett. De wreedheden die tegen hen worden gepleegd zijn flagrant in strijd met alles wat in het krijgsrecht of in het gewone strafrecht voor aanvaardbaar geldt. Het is niet bekend bij geciviliseerde volkeren volgens Willett.

Ze zaten eerst in kooien waar ze dan nog enige communicatie hadden. Nu zitten ze minstens 22 uur per dag in stalen constructies zonder daglicht en volkomen geÔsoleerd. Willett heeft in december om hun vrijlating gevraagd en diende 20 januari een motie in over de wrede behandeling.

De Oeigoeren zijn nergens van beschuldigd en worden ook door betrokken Amerikaanse militairen niet gezien als een gevaar voor de VS. Die vertelden hen volgens Willett herhaaldelijk dat ze zouden worden vrijgelaten maar dat is nog steeds niet gebeurd.