Purmerendse PvdA'er negeert leerplichtwet

Fractievoorzitter Jos Lutz van de Partij van de Arbeid (PvdA) in Purmerend heeft lak aan de leerplichtwet. Gisteren zijn hij en zijn vrouw met hun twee kinderen op het vliegtuig gestapt voor een rondreis van twee maanden door Thailand, China en Australië. De onderwijsinspectie gaf hem geen toestemming zijn twee kinderen acht weken van school te halen, maar daar heeft Lutz geen boodschap aan.

Lutz in het Noordhollands Dagblad: ''Ik ben het principieel met de beslissing van de onderwijsinspectie oneens. De leerplichtwet is in Nederland niet meegegroeid. Bovendien wordt de wet in andere gemeenten soepeler toegepast. De ambtenaren zijn elders veel flexibeler.''

Vooralsnog gaat het om een negatief advies van de leerplichtambtenaar. ''Als de leerplicht uiteindelijk niet akkoord gaat, dan betekent het dat ik naar de rechter stap. De leerplichtwet is achterhaald. Ik vind dat ze dit per geval moeten bekijken.'' De starre houding van de leerplichtambtenaren had de PvdA'er overigens niet verwacht. De werkgevers van zijn vrouw en hem hadden geen probleem met de vakantie van twee maanden. ''Maar toen liepen we tegen de leerplichtwet aan.''

Van den Anker
De actie van Lutz kan hem op een hoge boete komen te staan. Dat ondervond oud Leefbaar Rotterdam-wethouder en huidig gemeenteraadslid Marianne van den Anker gisteren nog bij de rechtbank in Rotterdam. Zij stond daar samen met haar man terecht wegens het drie weken te laat naar school sturen van haar 5-jarige zoontje.

In tranen vertelde Van den Anker dat ze met echtgenoot en kids op wereldreis was gegaan. Bij de leerplichtambtenaar had ze gevraagd of haar zoontje 3 weken later op school mocht komen, omdat de familie na de eerdere ernstige ziekte van de kleuter hard aan vakantie toe was. De leerplichtambtenaar reageerde negatief. De 14-jarige zoon van Van den Anker verscheen wel op tijd op school, omdat die eerder door het gezin naar Nederland werd gestuurd.

Van den Anker vond dat ze door de eerdere publicaties in de media over de affaire ernstig in haar maatschappelijke positie is geschaad. Bovendien zorgde de gezondheidstoestand van haar kind, die zeer ernstig ziek is geweest en nog steeds last daarvan heeft, gisteren voor de nodige tranen.

De officier van Justitie stelde de Rotterdamse politica en haar man voor de keuze: 1.000 euro boete betalen en de zaak is afgedaan óf snel met een medische verklaring komen, waaruit blijkt dat het zoontje die eerste weken niet naar school kon, omdat het te druk voor hem was. De familie Van den Anker koos voor de laatste optie.