Kamp wil derde onderzoek martelpublicatie

PolitiekMinister Henk Kamp van Defensie gaat een derde onderzoek instellen naar het martelbericht dat de Volkskrant daags voor de verkiezingen publiceerde. De krant beweerde toen dat Nederlandse officieren in 2003 tientallen Iraakse gevangenen zouden hebben gemarteld in Irak. Het bericht leidde tot grote ophef in en buiten de politieke arena en werd ook groot overgenomen door buitenlandse media.

Een dag later bleek dat het woord martelen wel erg zwaar beladen was voor de manier waarop Nederlandse militairen gevangenen hadden ondervraagd. Minister Kamp vond zelfs dat de linkse oppositie veel te snel conclusies trok over het vermeende wangedrag van militairen.

Er lopen al twee onderzoeken naar de affaire. Het derde onderzoek moet nagaan wat nu precies de bron is geweest van het Volkskrantverhaal. Weekblad Elesevier meldde deze week dat huidig PvdA-Kamerlid Ton Heerts een verslaggever van de Volkskrant heeft geholpen bij het artikel. Heerts ontkende echter categorisch de bron van het verhaal te zijn. Naar Heerts' eigen zeggen was hij slechts betrokken bij de publicatie, ''om te deŽscaleren''. Wel gaf Heerts toe vlak voor de Volkskrant-publicatie zowel het campagneteam van de PvdA als Wouter Bos te hebben ingelicht. Maar volgens hem wist hij pas ťťn dag van tevoren dat het artikel voor de verkiezingen zou worden gepubliceerd. Dat zou een beslissing van de Volkskrant en de desbetreffende journalist zijn geweest.

In VVD-kringen werden vanaf de eerste dag al politieke motieven vermoed bij de publicatiedatum van het artikel. VVD-leider Mark Rutte noemde het nieuws toen ''gemanipuleerd'' Hij wilde dat ''tot op de bodem'' werd uitgezocht hoe het stuk tot stand was gekomen. Rutte vond dat de naam van de Nederlande krijgsmacht te grabbel was gegooid en heel Nederland in opspraak was gekomen.

Met dank aan eenbeetjejeuk voor de submit.