Scholieren en studenten eisen beter onderwijs

Icoon OnderwijsScholieren en studenten van voortgezet onderwijs tot universiteit houden vandaag een demonstratie in Den Haag dat ze meer lesuren en meer kennisoverdracht door deskundige docenten willen. Kortom: beter onderwijs. Ze lopen tegen een muur met het 'nieuwe leren', en houden het ministerie verantwoordelijk voor de dalende kwaliteit in het onderwijs. Het is de eerste keer dat scholierenorganisaties van voortgezet onderwijs (LAKS), beroepsonderwijs (JOB) en hoger onderwijs (LSVb) gezamenlijk de noodklok luiden.

"Scholieren en studenten willen meer les, of ze nu op de havo zitten, een opleiding tot automonteur volgen of de pabo doen", zo stellen ze aan VVD-staatssecretaris Bruins van Onderwijs. Vanuit het opzicht van de scholieren misbruiken scholen het 'nieuwe leren', waarbij men vooral zelfstandig kennis moet opdoen, om het aantal lesuren en de studiebegeleiding te decimeren. "De kenniseconomie, waarnaar u zo verlangt, bouw je niet op 8-urige collegeweken en halflege lesroosters."

Dat de nieuwe generatie over minder kennis lijkt te beschikken dan de vorige, is niet hun schuld."Onze generatie is niet luier of dommer dan die van onze ouders. (...) Natuurlijk worden leerlingen minder goed in wiskunde als je het aantal uren halveert." Staatssecretaris Bruins beweert dat de Onderwijsinspectie erbovenop zit. Zijn weerwoord is dat het 'nieuwe leren' nog in zijn kinderschoenen staat.