FOK!ker moet 'Joker'-ID-kaart inleveren

FOK!gebruiker Oversight die van de gemeente Hellevoetsluis een identiteitskaart kreeg waarop hij staat afgebeeld als 'De Joker' - een figuur uit de Batman-films - moet die kaart inleveren. Ook wordt de aanvraag voor een rijbewijs niet in behandeling genomen door de gemeente Hellevoetsluis. Dat heeft de gemeente vanavond laten weten. Verantwoordelijk minister Atzo NicolaÔ van Bestuurlijke Vernieuwing is ''blij'' met het besluit.

NicolaÔ gaat nog wel aan de burgemeester van de gemeente vragen wat er nu precies is gebeurd. ''Als daar lessen uit zijn te leren, zal het ministerie die delen met alle gemeenten.'' De SGP en de PvdA willen dat minister Remkes van Binnenlandse Zaken de zaak opheldert. Kamerlid Van der Staaij van de SGP heeft schriftelijke vragen gesteld.

Oversight kreeg de id-kaart door bij het gemeentehuis van Hellevoetsluis aan te geven dat het uiterlijk van 'De Joker' zijn levensovertuiging representeerde. De huidige onlangs verscherpte regelgeving verbiedt het om met een hoofddeksel of anderszins belemmerende uitingen op een pasfoto te staan, maar houdt tegelijkertijd rekening met uitzonderingsgevallen op medische, godsdienstige en levensbeschouwelijke gronden.

Oversight heeft laten weten dat hij voorlopig niet van plan is zijn ID-kaart in te leveren, behalve als hij daartoe wettelijk verplicht wordt.Inleveren

-
Zie voor meer achtergrondinformatie (met onder andere een interview met Oversight) onze special.