'Alle auteursrecht innen door één organisatie'

Icoon MediaLaat alle auteursrecht innen door één organisatie met een enkele jaarlijkse rekening. Dat bepleitte donderdag Leo Stevens bij staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken.

Volgens Stevens is het niet nodig dat ondernemers te maken hebben met tal van organisaties zoals Buma/Stemra, Sena, Videma, Reprorecht, die afzonderlijk geld innen voor componisten, schrijvers, muzikanten, televisiemakers en dergelijke. Het is een van de aanbevelingen van de commissie-Stevens, die het oor te luisteren legt bij ondernemers en vervolgens met aanbevelingen komt om bureaucratische ergernissen weg te nemen.

Stevens overhandigde de CDA-bewindsvrouw zijn vierde zogeheten domeinrapport. Dit keer ging het over de snelgroeiende bedrijfstak die ons cultuur en vertier biedt, van theater tot pretpark. Daar zit het de ondernemers vooral dwars dat gemeenten bovenop allerlei regels van het Rijk met nieuwe eigen regels komen die in hun ogen nauwelijks zinvol zijn en die bovendien van plaats tot plaats verschillen. Gemeenten zouden dit door meer samenwerking op kunnen lossen. Ook moet één loket voldoende zijn om een ondernemer aan een vergunning te helpen.

Van Gennip vertaalt de aanbevelingen van de commissie in ,,actieplannen''. Een tastbaar resultaat van eerdere inspanningen van de commissie is het schrappen van de verplichting om in de Staatscourant een advertentie te plaatsen waarin staat dat de jaarstukken gedeponeerd zijn bij de Kamer van Koophandel.