Limburgse school test digitaal papier

OnderwijsScholieren van het Bonnefantencollege in Limburg gaan volgende maand tests doen met 'digitaal papier'. Ze krijgen een apparaat waarop zij huiswerk kunnen maken en waarop al hun schoolboeken worden opgeslagen.

Dat heeft het bedrijf Edupaper, dat de apparaten op de markt brengt, woensdag gezegd. Volgens een woordvoeder van Edupaper leest het scherm, zo groot als een halve A4, als echt papier en schrijft het ook erg prettig. Andere voordelen zijn dat het apparaat van een paar ons alle zware boeken vervangt en dat huiswerk via draadloos internet wordt ingeleverd bij de docent.

Het scherm is ontwikkeld door Philips en dochteronderneming iRex Technologies en werd al gebruikt om kranten en boeken op te lezen. Volgens Edupaper kunnen ouders er veel geld mee besparen, omdat echte schoolboeken overbodig worden.

Het bedrijf heeft de onderhandelingen over de auteursrechten van de schoolboeken inmiddels achter de rug. ''Dat was de grootste hobbel'', aldus de zegsman. Enkele weken na het begin van de tests moet duidelijk worden of meer scholen het apparaat gaan gebruiken.