Fraudeurs kraken beveiliging pinautomaten

MisdaadOnbekenden hebben de beveiliging op pinautomaten weten te kraken. Begin december zijn bij pinautomaten in Purmerend en Eindhoven bankpassen gekopieerd, het zogeheten skimmen. Tientallen mensen hebben aangifte gedaan.

Alle slachtoffers worden schadeloos gesteld, aldus een woordvoerster van ABN Amro woensdag. Zij spreekt van een wedloop tussen de dieven en de banken. ''We werken hard om de pinautomaten te beveiligen, maar de dieven verzinnen steeds iets nieuws.'' Het is nog onduidelijk of er een verband is tussen de zaken in Purmerend en Eindhoven. ''De politie onderzoekt hoe de fraude gepleegd is. Zodra dat bekend is, kunnen we maatregelen nemen.''

Pinnen blijft vooralsnog veilig, stelt de woordvoerster. ''Het zijn incidenten, pinnen kan gewoon nog. En mocht je het slachtoffer worden van skimming, dan is er de schrale troost dat je je geld van ons terugkrijgt.''

De politie in Eindhoven kreeg in de afgelopen dagen 35 aangiften van mensen die merkten dat hun bankrekening was geplunderd. In de meeste gevallen werd het geld in de Italiaanse steden Milaan en Rome opgenomen. Het gaat om bedragen tussen honderden en duizenden euro's. In Purmerend is sprake van meer dan vijftig gedupeerden. Volgens een woordvoerder van de politie zijn zij gemiddeld 1000 euro kwijtgeraakt. Een totaaloverzicht van de schade is er nog niet.

De politie adviseert mensen om bij het pinnen alert te zijn op eventuele veranderingen aan de automaat. Wie het niet vertrouwt, moet de bank of de politie waarschuwen. Ook adviseert de politie de pincode goed af te schermen en bewust te pinnen.