A'damse moskee neemt afstand van uitspraken 'woordvoerder'

Icoon BinnenlandsEen bezoeker van de Assoenna-moskee in Amsterdam heeft het gebedshuis dinsdag in grote problemen gebracht. De man had tegen het universiteitsblad Folia gezegd dat studentencabaretier Ewout Jansen mocht worden ''doodgemaakt'' naar aanleiding van zijn grappen over moslims en de islam.

Volgens Folia was de man de tolk van de moskee. In een vanmiddag in allerijl gearrangeerd gesprek tussen het moskeebestuur en de Amsterdamse PvdA-wethouder Ahmed Aboutaleb bleek dat het hier om een bezoeker ging, liet een woordvoerder van de gemeente weten.

''De moskee neemt honderd procent afstand van de uitspraken van die man. Ze vinden het verschrikkelijk dat ze hiermee in verband worden gebracht.'' De man is niet meer welkom in de moskee, aldus de zegsman.

Folia meldt op haar site naar de moskee te zijn gegaan om een reactie uit de moslimgemeenschap te halen naar aanleiding van een onderdeel van een show van Jansen. Die show komt hem vaak op negatieve reacties te staan, variŽrend van gescheld tot bestorming van het podium.

Volgens de site van het universiteitsblad van de Universiteit van Amsterdam waren enkele bestuursleden van de moskee bij het interview met de 'tolk'. Bij Folia was dinsdagmiddag niemand bereikbaar voor een reactie.

Ewout Jansen: ''Volgens mij loop ik niet meer risico dan andere cabaretiers. Echte harde grappen over moslims maak ik niet. Het zijn vrij onschuldige grapjes.'' De uitingen van de geÔnterviewde moskeebezoeker vindt hij ernstig, maar hij gaat geen actie ondernemen.

Update 21.29 uur
De verslaggever van Folia die het interview heeft afgenomen met de moskee, Eric van den Berg, is verontwaardigd over de uitleg die nu wordt gegeven. Tegenover de Geassocieerde Pers Diensten (GPD) laat hij weten dat de moskee de woordvoerder nu blijkbaar heeft geslachtofferd. ''Dat siert hen, maar dat hij een toevallige aanwezige was in de moskee, is absoluut onzin. Toen ik de moskee belde, kreeg ik van degene die de telefoon opnam meteen zijn 06-nummer. Hij was dus mijn officiŽle contactpersoon en hij heeft het interview met het bestuur en de imam zelf geregeld.''

Ook tegen Elsevier herhaalde Van den Berg vandaag deze uitleg. ''We maakten een afspraak voor een interview. Dat had plaats in de moskee, in een kantoortje naast de gebedsruimte. Ik werd ontvangen door een delegatie bestaande uit de imam, de tolk en in elk geval ťťn man die zich presenteerde als bestuurslid. ''

De banden met de 'bezoeker' lijken dus wel wat inniger dan de moskee aan wethouder Aboutaleb mede deelde. Voor de gemeente Amsterdam verandert dit weinig aan de zaak. ''Het moskeebestuur vindt het echt heel erg wat er is gebeurd en distantieert zich er volledig van. Wat ons betreft is de zaak afgedaan'', aldus de woordvoerder van Aboutaleb.


Submitter:  Bron: ANP / GPD