Nominaties Oscars 2007 bekend

Icoon FilmDe nominaties voor de 79e editie van de Oscars zijn zojuist bekend gemaakt. Opvallend zijn de acht nominaties voor Dreamgirls, terwijl hij niet meedingt voor beste film. Zowel Eddie Murphy als de nog relatief onbekende Jennifer Hudson zijn genomineerd voor de beste bijrol. Hudson wordt gezien als de ontdekking van 2006.

Babel van Alejandro González Iñárritu doet het in vergelijking met Dreamgirls eveneens niet slecht met zeven nominaties. Het is zijn derde mozaïekfilm, na Amores perros en 21 grams, die kansmaakt op enkele felbegeerde beeldjes. De vier andere genomineerden voor beste film zijn The Departed van Martin Scorsese, het Letters from Iwo Jima van Clint Eastwood, Little Miss Sunshine met de mogelijk beste bijrol van Alan Arkin, afsluitend met de biografie van het leven van de Britse koningin na Diana's dood, The Queen, door Helen Mirren.

El Laberinto del Fauno, ook wel bekend als Pan's Labyrinth, is favoriet voor beste buitenlandse productie. Zwartboek van Paul Verhoeven stond wel op de shortlist van negen films in deze categorie, maar een nominatie zat er niet in. "Heel jammer", aldus de teleurgestelde producent San Fu Maltha. "Maar het was een zware competitie. Dat Volver er ook niet bij zit, bewijst dat het niet om de minste films gaat. We zijn wel trots dat we bij de laatste negen zaten." In de categorie beste acteur zijn onder meer Leonardo DiCaprio voor Blood Diamond en Forest Whitaker voor The Last King of Schotland goede kanshebbers. De strijd voor beste actrice wordt door onder andere Penélope Cruz uit Volver en Meryl Streep uit The Devil Wears Prada gevoerd.

De film die het meest gemist wordt is de 9/11-verfilming van Paul Greengrass, United 93. Met slechts twee nominaties - waarvan één voor beste regie, dat wel - komt hij er bekaaid vanaf. Behalve de vervanging van Little Miss Sunshine, zijn de regisseursnominaties identiek aan die voor de meest prestigieuze film. Wat betreft de best bezochte bioscoopfilm in Nederland uit 2006, Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest: die doet ook nog mee voor twee.


Wie wordt het dit jaar? Klik hier voor een volledig lijstje van alle nominaties