Topman al-Qaeda bespot Bush

TerrorismeDe tweede man van al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, heeft via internet het plan van de Amerikaanse president Bush om meer troepen naar Irak te sturen belachelijk gemaakt. Hij vroeg zich maandag af waarom Bush maar 20.000 man extra troepen wil sturen en niet 50.000 of 100.000.

Hij nodigde Bush uit zijn hele leger naar Irak te sturen en zelfs dan kunnen 'de moedjahedien' het makkelijk aan. Ze kunnen wel tien Amerikaanse legers aan, volgens Zawahiri.

De leiders van het terroristische netwerk al-Qaeda, de Saudische miljonair Osama bin Laden en de Egyptische arts al-Zawahiri zijn voortvluchtig sinds de Amerikaanse strijdkrachten het regime van hun beschermheren in Afghanistan, de Taliban, eind 2001 ten val brachten. Ze hebben sindsdien circa veertig boodschappen verspreid, vooral al-Zawahiri, mogelijk vanuit het grensgebied van Pakistan met Afghanistan.

Al-Zawahiri en Bin Laden hebben eerder volgens een Amerikaanse militaire inlichtingenofficier hun toenmalige man in Irak, Abu Musab al-Zarqawi, opgedragen aanslagen in de Verenigde Staten te plegen. Dit berichtten Amerikaanse functionarissen maandag in Washington op grond van de getuigenis van de officier voor een parlementaire commissie.

Het is slechts bij plannenmakerij gebleven. De beramers waren nog niet eens gekomen tot het aanvragen van visa voor de VS voor tien tot twintig zogenaamde studenten toen Amerikaanse troepen de plannen begin vorig jaar aantroffen in een woning in Irak. Al-Zarqawi werd in juni 2006 door de Amerikaanse strijdkrachten in Irak gedood.Ayman al-Zawahiri

Met dank aan Zidane voor de submit.