Criminaliteit in grote steden hardst gedaald

Icoon BinnenlandsDe criminaliteit is in de grote gemeenten een stuk sterker gedaald dan in de rest van Nederland. Vergeleken met het piekjaar 2002 nam de in kaart gebrachte criminaliteit in deze gemeenten met 17 procent af.

Voor de overige gemeenten was die daling gemiddeld 6 procent, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit maandag gepubliceerde cijfers.

Criminaliteit verder afgenomen
In 2005 heeft de politie ruim 1,2 miljoen misdrijven geregistreerd. Dat is een daling van 5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vergeleken met 2002 was de afname 11 procent. Daarmee was de geregistreerde criminaliteit in 2005 weer terug op het niveau van de jaren 1997/1998.

In Utrecht is het aantal misdrijven per duizend inwoners van 12-79 jaar het sterkst gedaald van de grote gemeenten: van 277 in 2001 naar 173 in 2005. Desondanks bleef Utrecht de gemeente met de meeste misdrijven per duizend inwoners. Ook in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Arnhem, Nijmegen, Dordrecht, Haarlem en Tilburg lagen de aantallen geregistreerde misdrijven per hoofd van de bevolking aanzienlijk lager dan een aantal jaren eerder.

Minder diefstal en inbraak
De daling van de totale geregistreerde criminaliteit komt vooral door een daling van het aantal vermogensmisdrijven zoals diefstal en inbraak (20 procent sinds 2002) Vooral het aantal autokraken is sinds 2002 fors gedaald. Het aantal geregistreerde vernielingen is juist met 6 procent toegenomen. Deze toename vond vooral plaats van 2004 op 2005.

Het aantal geregistreerde geweldsmisdrijven is sinds 2002 van jaar op jaar toegenomen. Daarbij is het aantal geregistreerde geweldsmisdrijven per duizend inwoners echter stabiel gebleven doordat ook de omvang van de bevolking is toegenomen. De meeste geweldsmisdrijven werden in 2005, net als in de voorgaande jaren, in Amsterdam en Rotterdam geregistreerd (17 per duizend inwoners), gevolgd door Den Haag, Arnhem, Eindhoven en Tilburg (alle met 14 per duizend inwoners).