Turkse politie brengt beelden aanslag journalist

Icoon BuitenlandsDe Turkse politie heeft videobeelden verspreid van de mogelijke dader van de moordaanslag op de Armeens-Turkse journalist Hrant Dink van vrijdag. Dat heeft de gouverneur van Istanbul zaterdag gezegd.

Hij zei te verwachten dat de aanslag snel wordt opgelost. De videobeelden laten een jongeman zien die wegrent van de plek des onheils en mogelijk een wapen draagt. Volgens de media zijn de beelden afkomstig van beveiligingscamera's van winkels in de straat waar het drama plaatsvond.

De politie heeft acht mensen aangehouden voor ondervraging in verband met de moordaanslag, maar na verhoor konden ze weer gaan, aldus de politie.

De dood van Dink leidde in binnen- en buitenland tot geschokte reacties. Hij was een van de bekendste vertegenwoordigers van de Turkse Armeniërs. Om die reden was hij meermalen het doelwit van Turkse nationalisten.

De Turkse media besteedde zaterdag veel aandacht aan de zaak en sprak van ''een nationale schande''. De krant Hurriyet schreef op de voorpagina dat ''de moordenaar een verrader is''. Hiermee verwijzend naar de nationalisten die eerder zeiden dat Dink een verrader was, omdat hij veel schreef over de genocide op Armeniërs gedurende de Eerste Wereldoorlog.De Armeens-Turkse journalist Hrant Dink