Milde boete voor 'GeenStijl-racer'

Domme criminelenDe 26-jarige student Farid uit Den Haag is donderdag veroordeeld tot 400 euro boete, waarvan 300 euro voorwaardelijk. Hij kreeg die straf voor het racen met een Duitse nummerplaat langs een flitspaal. Hij liep tegen de lamp omdat hij met wat vrienden van het gebeuren een videofilmpje had gemaakt. Toen weblog GeenStijl dat filmpje vorig jaar publiceerde, werd zijn identiteit snel achterhaald. Een bezoeker van GeenStijl 'ontmaskerde' de daders als onder meer de studenten Farid, Bob (22) en Joost (21).

De Duitse nummerplaat was gevonden en op Farids auto hadden de studenten ook een Duitse sticker geplakt. De Duitser uit Leverkusen van wie het nummerbord was, kreeg twee bekeuringen uit Nederland in de bus. Het had de Nederlandse en Duitse justitie veel moeite gekost de zaak af te handelen.

Farid bood daar gisteren zijn excuses voor aan. De student voelde zich echter ook slachtoffer. ''Toen het filmpje van de stunt op GeenStijl verscheen, kreeg ik een karrenvracht aan beledigingen over me heen. Iedereen sprak me aan op dat filmpje. Op straat, in de disco, op mijn werk. Dat gebeurt nog steeds. Ik zit niet te wachten op dit soort aandacht.''

De officier van justitie vond dat een gevalletje van ''eigen schuld, dikke bult''. Hij eiste een milde boete van 500 euro, waarvan 250 euro voorwaardelijk. De twee flitsboetes waren daarin verrekend. De rechter was nog milder zodat Farid uiteindelijk maar 100 euro hoeft te betalen. De rechter hield rekening met Farids krappe beurs en alle onplezierige media-aandacht die hij had gekregen.

Weblog GeenStijl had eerder al aangeboden de boete te zullen betalen. Farid zal daar echter geen gebruik van maken. Hij wil niets te maken hebben met de makers van GeenStijl die hem - ongewild - beroemd maakten.Duitse sticker en kenteken en 'lachen' maar.
Filmpje op GeenStijl