'Raciste' Britse Big Brother-huis moet weg

Shilpa Shetty en Jade GoodyEen bewoonster van het Britse Big Brother-huis die is beschuldigd van racistische opmerkingen jegens een Indiase medebewoonster, is vrijdagavond door de kijkers weggestemd. De show is door de onverkwikkelijke kwestie al weken belangrijk nieuws in Indiase en Britse media.

In het Celebrity Big Brother-huis woont een aantal bekende mensen. De winnares van een vorige editie, Jade Goody, kon na de stemming haar biezen pakken.

Zij en twee blanke medebewoonsters hadden de Indiase Bollywood-actrice Shilpa Shetty verscheidene vervelende opmerkingen toegevoegd, waarop de actrice emotioneel reageerde. Zo weigerden ze haar naam te gebruiken en hadden ze het hardnekkig over ''de Indiase'' die moest ''oprotten naar huis''.

De scènes hebben geleid tot een recordhoeveelheid van 38.000 klachten bij de Britse mediatoezichthouder Ofcom. In India hebben duizenden mensen geprotesteerd tegen de behandeling van hun landgenote.

Voor het eerst sinds de serie in Groot-Brittannië is te zien, mocht er geen publiek bij het hek staan nadat vrijdagavond de stemming was geweest. De producenten vreesden dat Goody zou worden aangevallen door een woedende menigte. Alleen Goody en Shilpa waren genomineerd om het huis te verlaten.

De hoog oplopende rel over de vermeende racistische uitspraken in het Big Brother-huis kreeg vrijdag ook politieke bemoeienis. De Britse minister van Financiën en beoogd premier Gordon Brown had een stemadvies gegeven aan de kijkers.