Heel Spaans dorp verdacht van moord burgemeester

Icoon OpmerkelijkDe Spaanse politie heeft een zware klus aan het oplossen van de moord op burgemeester Miguel Grima van het dorpje Fago in de regio Aragon. Grima had zich zo impopulair gemaakt, dat de politie voor bijna alle 37 permanente inwoners van het dorp wel een motief voor de moord kan bedenken.

Grima werd een week geleden in zijn auto doodgeschoten. Een dag nadat zijn vrouw hem als vermist had opgegeven, werd het lichaam van de burgemeester in een greppel gevonden. Kort voor de moord had Grima tegen vrienden gezegd dat hij dreigbrieven had ontvangen en voor zijn leven vreesde. De burgemeester van de oppositionele Volkspartij (PP) had zich in de twaalf jaar dat hij zijn ambt uitoefende niet geliefd gemaakt.

Motieven
De boeren in Fago koesterden een wrok tegen Grima omdat hij hen verbood hun vee door het dorp te drijven. Andere inwoners had hij tegen zich in het harnas gejaagd omdat hij hun geen jachtvergunning wilde geven.

Inwoners van Fago suggereerden in de vrijdageditie van de krant El País dat er een verband is tussen de moord en de financiële problemen van hun eerste burger. Grima had honderdduizenden euro's geïnvesteerd in een hotel, dat nauwelijks klanten trok.