Hindoes tegen verbod op hakenkruis

Europese organisaties van hindoes gaan gezamenlijk de barricaden op om actie te voeren tegen een mogelijk Europees verbod op het hakenkruis. Het is huidig EU-voorzitter Duitsland die wil dat het hakenkruis en het ontkennen van de holocaust binnenkort in de hele Europese Unie worden verboden.

Hindoes vinden dat een verbod op de swastika - Sanskriet voor 'talisman' - hen discrimineert. Voor hindoes is het namelijk al duizenden jaren een symbool voor geluk en voorspoed. De nazi's begonnen het hakenkruis pas te gebruiken in de jaren 30 van de vorige eeuw. Hindoes in Nederland, BelgiŽ en ItaliŽ hebben zich aangesloten bij de Britse campagne tegen het hakenkruisverbod.

''Dat Hitler het symbool heeft misbruikt en aangewend om een een regime van terreur en racisme en discriminatie in te stellen, betekent niet dat vreedzaam gebruik verboden moet worden. Het Duitse voorstel zou overeenkomen met een verbod op kruizen, alleen omdat de racistische Ku Klux Klan die ook gebruikt'', aldus de Britse hindoeleider Ramesh Kallidai.

In februari 2005 werd een Europees verbod op nazisymbolen overigens nog tegengehouden door Groot-BrittanniŽ, Denemarken en ItaliŽ, omdat dit de vrijheid van meningsuiting zou aantasten. Ook Nederland, bij monde van de toenmalige minister van justitie Piet Hein Donner (CDA), vond dat er te veel haken en ogen aan een dergelijk verbod zaten.Swastika's in een hindoetempel