Flubberborsten minder kans op kanker

Icoon WetenschapBij vrouwen met stevige borsten wordt vijf keer zo vaak een borsttumor ontdekt als bij vrouwen met een groot dťcolletťe. Dit blijkt uit een Canadees onderzoek. Op mammogrammen ziet vet er donker uit en compact borstweefsel licht. Een tumor valt dus niet op omdat die ook wit is. De studie wijst bovendien uit dat bij een stelletje dat hun kop niet laat hangen vaker kanker voorkomt.

Het onderzoek is gehouden onder gevallen van 1112 vrouwen tussen 1981 en vorig jaar. De resultaten betekenen kortgezegd dat de dichtheid van een borst een risicofactor om rekening mee te houden is geworden, naast de leeftijd van een vrouw en bepaalde genen. Toch blijkt dat dit nauwelijks ter sprake komt bij een gesprek met de huisarts.

Borstkanker is na longkanker de dodelijkste soort die er is. Eťn op de acht vrouwen krijgt borstkanker tijdens haar leven. Wereldwijd sterven er elk jaar 370 duizend aan. Wetenschappers hopen het gen dat borsten stevig maakt te identificeren, zodat het mogelijk gebruikt kan worden voor een medicijn.