Zweden verhuizen half dorp

Icoon BuitenlandsHet verhuizen van een heel huis naar een andere lokatie en deze weer in dezelfde staat neer te zetten is op zichzelf al een enorme onderneming. Probeer dat nu eens met een half dorp, en je hebt een enorm project voor je kiezen.

En dat is precies wat ze willen doen met ongeveer de helft van de huizen in de Zweedse gemeente Kiruna in het noorden van het land. De verhuizing is nodig omdat een staatsbedrijf al tientallen jaren ijzererts mijnt nabij en onder het dorp waardoor de mogelijkheid bestaat dat de grond waarop een deel van het dorp rust instort als men nog meer ijzererts uit de grond wil halen. Er ligt een ader met ruim 800 miljoen ton ijzererts die het staatsbedrijf wil ophalen.

De kosten van de verhuizing worden geschat op ongeveer 30 miljard Zweedse Kronen (ongeveer 3,8 miljard euro), en vooralsnog is nog niet bekend wie precies zal opdraaien voor deze kosten.

Een deel van de gebouwen zal opnieuw worden gebouwd. Een ander deel zal letterlijk worden verhuisd van de huidige plek, naar een plek ongeveer 3 kilometer verderop. De originele houten kerk die ongeveer 100 jaar geleden is gebouwd zal plank voor plank worden afgebroken, en weer in elkaar worden gezet op de nieuwe lokatie.

De bewoners van Kiruna wisten al tientallen jaren dat een deel van de plaats ooit verhuisd zal moeten worden. De nabij gelegen ijzerertsmijn is tevens de grootste werkgever van het dorp, ongeveer de helft van alle inwoners werkt voor de mijn. Daarom is er ook weinig protest tegen de verhuizing, omdat door de verhuizing van het dorp ook de werkgelegenheid gegarandeerd wordt.

De verhuizing zal niet in een korte termijn voltooid zijn, maar wordt verspreid over de komende 40 tot 50 jaar. Er zijn veel obstakels welke overwonnen moeten worden, zoals het verleggen van wegen, spoorwegen, waterleiding, elektriciteit, etc. De beslissing is twee jaar geleden al genomen door de gemeenteraad, maar pas dit jaar worden de eerste stappen genomen om de verhuizing te beginnen.De kerk van Kiruna