Zware storm zorgt voor chaos en schade

WeerDe aangekondigde zuidwesterstorm zorgt vandaag voor ongelukken en forse problemen, vooral in westelijk Nederland. Op het Utrechtse universiteitsterrein De Uithof viel een bouwkraan op een gebouw. Volgens een politiewoordvoerder zijn daarbij drie gewonden gevallen. De hulpdiensten waren rond het middaguur nog op zoek naar andere slachtoffers.

Op Schiphol waaiden dakpanelen van de vertrekhallen 1 en 2. De brandweer in Amsterdam adviseerde mensen om binnen te blijven vanwege het gevaar van rondvliegende dakpannen en afbrekende takken. Op Schiphol ontstond verder veel vertraging, doordat minder vliegtuigen konden landen en opstijgen. Rotterdam Airport schrapte vluchten naar Londen vanwege de wind.

In Zuid-Holland had de brandweer de handen vol, onder andere omdat in Zoetermeer ruiten uit een bedrijfspand werden geblazen. Volgens de Haagse politie is ''mogelijk'' iemand van het havenhoofd in Scheveningen de zee ingeblazen.

De politie heeft de snelweg A2 tussen Abcoude en Vinkeveen in beide richtingen afgesloten omdat een geluidsscherm dreigt om te waaien. Op de A9 werden tussen Alkmaar en Amstelveen twee rijstroken afgesloten door een gekantelde vrachtwagen. De N11 tussen Leiden en Bodegraven is afgesloten door een soortelijk ongeval. En zo zijn er nog tal van ongelukken met vrachtwagens op de Nederlandse wegen.

Wegens de storm zijn de panden van mediabedrijf SBS donderdagmiddag grotendeels ontruimd. De aluminium beplating van de twee torens laat los en dat zorgt voor onveilige situaties. Eťn losgelaten plaat waaide door een raam naar binnen, meldde een woordvoerster donderdag. De uitzendingen van SBS (SBS6, Net5 en Veronica) gaan gewoon door.

Spoor
Op het Centraal Station in Amsterdam is vanmiddag bijna geen treinverkeer meer mogelijk. Dat is op het station omgeroepen. Een groot deel van de perrons is afgesloten. Een deel van het dak is kapot en er zijn delen van de glazen overkapping naar beneden gekomen.

Het hele spoor ondervindt donderdag ernstige hinder van de harde wind en regen. Een woordvoerder van de NS meldde donderdag dat alle intercitytreinen uit de dienst genomen worden en worden vervangen door stoptreinen.

Met name op trajecten in het westen van het land loopt de bovenleiding schade op. Volgens ProRail reden er rond 15.00 uur vanmiddag geen treinen tussen Utrecht en 's-Hertogenbosch, tussen Alphen aan de Rijn en Bodegraven, tussen Rotterdam en Den Haag/Hoek van Holland, tussen Woerden en Breukelen, Den Haag en Gouda, Schiphol en Duivendrecht.

Schip
Het containerschip Claudel is donderdag kort na het middaguur uit de trossen gewaaid in de Rotterdamse haven. Daardoor ramde het een kade van de Maasvlakte Olie Terminal (MOT). Een zeer grote hoeveelheid (1600 kubieke meter) ruwe olie uit MOT-leidingen is als gevolg daarvan de haven ingestroomd.

De toevoer van olie is afgesloten en om de olievlek is een rubberen band gelegd. Hierdoor blijft de olie op zijn plaats en kan de situatie onder controle worden gehouden. Uit de omgeving Den Haag zijn inmiddels de eerste klachten over stankoverlast binnengekomen. De verwachting is dat de wind binnen het uur draait van een zuidwestelijke naar westelijke richting. De milieudienst rekent dan op klachten uit Schiedam en het noorden van Rotterdam.