'Imams verlaten Nederland massaal'

Icoon BinnenlandsImams vertrekken in grote aantallen uit Nederland; hun vervangers zijn vaak illegalen met vrijwel geen ervaring. Dat zegt Mohamed Ousalah, vicevoorzitter van de Vereniging Imams in Nederland donderdag in de De Telegraaf.

Volgens Ousalah zouden zo'n 180 van de 450 moskeeën zonder geestelijk leider zitten. Hij waarschuwt dat moskeeën stuurloos raken waardoor ze makkelijker in handen kunnen vallen van extremisten. Vooral in grote steden als Amsterdam, Den Haag en Utrecht zou het slecht gesteld zijn.

Ousalah noemt als oorzaak voor het massale vertrek van imams dat ze zich niet meer thuis voelen in Nederland en vertrekken naar landen als België en Spanje omdat ze daar "meer rechten en vrijheden" hebben. Ousalah wijst erop dat imams, na de aanslagen van 11 september, kampen met een groot imagoprobleem.

Ze worden daarom in verband gebracht met extremisten en terroristen; een probleem waar de Nederlandse overheid medeschuldig aan is, aldus Ousalah. De overheid zou niet genoeg doen om dit te voorkomen. "Sterker nog, politici roepen om de haverklap op tot uitzetting van imams."