'Einde mensheid is nabij'

Icoon MilieuDe grootste natuurwetenschappers van dit moment stellen dat het einde van de mensheid nabij is. De Doomsday Clock staat op vijf voor twaalf door de kernwapenambities van Iran en Noord-Korea, en door de risico's van klimaatverandering.

"Deze grote nieuwe stap geeft de groeiende zorgen aan over een 'tweede kerntijdperk', gemarkeerd door grote dreigingen als nucleaire ambities van Iran en Noord-Korea en onveilig nucleair materiaal in Rusland", aldus de groep wetenschappers. Ook de beroemde wetenschapper Stephen Hawking maakt deel uit van deze groep. Op dit moment zijn er 25.000 kernwapens in de wereld. De VS en Rusland hebben daarvan elk meer dan 5000 in het bezit. 2000 kernwapens staan 'op scherp' en kunnen elk moment ingezet worden.

De klok loopt al sinds 1947. Het onveiligste moment was twee voor twaalf in 1953, toen zowel de VS als de Sovjet-Unie waterstofbommen hadden getest. De laatste keer dat de klok verschoof was in 2002. De klok verschoof toen naar zeven voor twaalf door de dreiging van terroristische aanslagen en biologische wapens. Het veiligste moment was zeventien minuten voor twaalf in 1991. Dat kwam door de val van de Sovjet-Unie en de ondertekening van het ontwapeningspact.